1. část: Proč BPM s open source nástroji

Petr Vašíček, IBA CZ

Seriál je koncipován jako „end2end“ průřez celou problematikou. V jednotlivých dílech představí jednoduchý a názorný proces, na kterém bude ilustrován celý životní cyklus BPM, počínaje návrhem, nasazením (včetně integrace s backendovou a frontendovou částí aplikace) až po samotné sledování procesu a vyhodnocování jeho efektivity. Na základě získaných výsledků provedeme návrh vhodných úprav a následnou optimalizaci neefektivní části procesu. Seriál rovněž nastíní možnosti využití pravidel podnikání a řízení lidské interakce s procesem.

Obrázek 1: Životní cyklus BPM
Klikněte pro zvětšení obrázku
Pro realizaci a optimalizaci procesu použijeme populární open-source platformy: kombinaci OpenESB + NetBeans a Intalio BPMS. Díky otevřenější povaze těchto nástrojů k BPM technikám může čtenář získat lepší povědomí o technologické stránce jednotlivých standardů a technologií než v případě komplexních komerčních řešení. Seriál současně představuje vhodnou cestu k zavedení BPM pro menší podniky, pro které jsou důležité nízké počáteční náklady a rychlé osvojení nových technologií. To jim může usnadnit případný pozdější přechod na pokročilejší komerční platformy.

Účelem seriálu není představit plně fukční a okamžitě použitelné řešení, ale spíše ukázat, že cesta k němu může vést i přes volně dostupné open-source nástroje. Pokud firma o zavedení BPM uvažuje, může seriál využít jako základ pro odstartování pilotního projektu. I proto budou články koncipovány hlavně jako praktický návod pro realizování modelového procesu s minimálními teoretickými „vsuvkami“. Předpokládáme, že frekvence jednotlivých článků bude 1-2 díly za měsíc a obsahová náplň seriálu se bude přizpůsobovat ohlasu čtenářů portálu.

Trochu teorie o BPMS

Systémy pro Business Process Management poskytují podporu pro modelování a optimalizaci business procesů v organizacích. Obsahují nástroje po pokrytí celého životního cyklu procesu - od analýzy a návrhu procesu až po jeho spouštění a monitorování. Procesy jsou navrhovány prostřednictvím grafických modelovacích jazyků, mezi nimiž se prosadila notace BPMN (Business Process Modeling Notation), de facto standard pro modelování business procesů (neznamená to ale, že by BPMN podporovaly všechny nástroje).

Mezi hlavní výhody BPMN patří čitelnost a přehlednost, což během tvorby procesu umožňuje každému (management, analytici, vývojáři) snadnou orientaci. Modely jsou poté (automaticky) převedeny do spustitelné podoby, většinou do XML jazyka BPEL (Business Process Executional Language). Po nasazení procesů na procesní server je umožněno procesy monitorovat a omezeně i zasahovat do jejich běhu.

Obrázek 2: BPMS komponenty
Klikněte pro zvětšení obrázku
Nástroje pro BPM 1. 0 byly koncipovány spíše jako soubor menších komponent pro dílčí oblasti procesního modelování (návrh, spouštění), kdežto BPMS druhé generace již zahrnuje celý životní cyklus procesu a poskytuje celistvé nástroje s přívětivým uživatelským rozhraním.

Každý BPMS by měl minimálně obsahovat návrhář procesů, prostředí pro jejich spouštění, monitoring a podporu pro workflow (dlouho trvající procesy s lidskou interakcí) včetně potřebného uživatelského rozhraní (Human Task Management). Velice důležitá je podpora Business Rules, čili pravidel podnikání uložených vně procesu (databáze, XML, Excel, skriptovací jazyk), která se používají pro validační a rozhodovací akce v jeho průběhu.

Pokročilější BPMS počítají s BAM (Business Activity Monitoring) a udržováním verzí dokumentů vázajících se k procesům. Plné BPMS již vypadají jako kompletní ESB (sběrnice služeb), na níž jsou všechny komponenty napojeny, obsahují BI nástroj pro zpracování výsledků z BAM, repozitář metadat a další komponenty.

Na rozdíl od komerčních nástrojů nejsou open-source BPM platformy jednolitým komplexním nástrojem, ale buďto souborem nezávislých komponent, nebo sice jeden celistvě se tvářící nástroj, ale s omezenou funkcionalitou v porovnání s placenými alternativami. Nízké počáteční náklady jsou u těchto řešení vyváženy větším úsilím při prvotním osvojení. Je třeba zvolit a správně nastavit odpovídající technické prostředí, provést průzkum funkcí vybraného nástroje a ty, které neposkytuje, si případně doimplementovat. Vývojáři a procesní specialisté, kteří s nástrojem pracují, nejsou také tolik odstíněni od BPM technologií, musí lépe rozumět jejich principům a standardům v oblasti modelování obchodních procesů. To ale může být i výhodou a přispět k lepšímu pochopení těchto technologií, zvlášt při počátečním seznamování s BPM.

V příštím díle

se podíváme na konkrétní nástroje, jež budeme v seriálu používat a představíme si ukázkový proces, na kterém budeme BPM postupy a technologie demonstrovat.

27 Comments:

Anonymní said...

Jsem na seriál hóódně zvědavý. Těším se, že si budu moci konečně něco pod BPMS představit - zatím mi technické aspekty byly dost nejasné.

Anonymní said...

Uvítala bych i příkladnou demonstraci popisu vzorového procesu v BPMN. Zatím jsem s touto notací nepracovala a ráda bych se přiučila něco o současném "standardu".

Anonymní said...

Na praktickou demonstraci BPMN se můžete těšit v nejbližších dílech seriálu.

Anonymní said...

Obr. 1 mě mate - to jsou všechno samostatné role? Vždycky jsem považoval přinejmenším role BP specialista a BP analytik za totožné. V čem se liší? Proč je rozdělovat? A vrcholový manažer má dělat návrh procesu? Vrcholový manažer na jaké úrovni (a-level)? Neměl by to dělat spíš vlastník procesu nebo BP specialista?

Anonymní said...

Myslím, že vrcholovým manažerem se myslí spíš vlastník procesu - a ten by měl být v organizační hierarchii opravdu na b-úrovni. Role BP analytika a specialisty mi také splývají.

Jan Pavlovič said...

Dovolil bych si odpovědět na zmíněné otázky.

1. Vrcholovým managerem je opravdu míněn process owner, nicméně pro lepší představu (seriál je cílený na SME) jsme použili obecnější termín.

2. BP specialista a BP analytik jsou v podstatě stejné role. Jsou rozlišeny pro ilustraci rozdílných fází životního cyklu. Prakticky bychom mohli říci, že ve fázi optimalizace jsou nutné i detailnější informace o fungování organizace.

Více, ale v dalších dílech, abychom moc nepředbíhali :)

Anonymní said...

Pokud je opravdu možné celý cyklus BPM realizovat v open source nástrojích, znamená to zcela zásadní změnu v prosazování BPM do firem. Podle mě byla cenová nedostupnost nástrojů jednou ze základních překážek (u nás to vycházelo min. 2 mil. jen za nástroje plus alespoň 300 tis. za produktová školení). Vím dobře, že open source není zadarmo, ale přece jen odpadne ta hrozivá počáteční investice, která majitele děsí. Moc se na seriál těším!

Anonymní said...

Píšete, že budete příklad demonstrovat v nástrojích "OpenESB + NetBeans a Intalio BPMS". Šlo by dopředu přesnit, jaké konkrétně nástroje budete používat, abychom si je zatím nainstalovali a trochu osahali?

Anonymní said...

Bude seriál vycházet v nějakém pravidelném intervalu (třeba každé úterý ob týden)? S jakou frekvencí vlastně počítáte? Osobně bych uvítal frekvenci každý týden, ale možná toho chci moc:)

Anonymní said...

Přidávám se k výše uvedenému - taky bych uvítal předem vědět, s jakým SW se bude pracovat a týdenní frekvence by byla ideální. Pokud to není možné, tak hlavně PRAVIDELNĚ! Jinak začátek vypadá slibně - držím autorům palce, aby jim dech vystačil!

Anonymní said...

Když už tu všichni píšou, co by rádi, tak si taky přidám trochu svého. Šlo by v nějakém díle, třeba i nakonec seriálu, porovnat funkcionalitu použitých open source prostředků s nějakým konkrétním komerčním prostředím? Vím, že základní rozdíly už byly zmíněny v úvodu, ale jde mi o faktickou funkčnost.

Anonymní said...

Seriál bude vycházet každých čtrnáct dní až tři týdny.

K použitým nástrojům se dostaneme (jak je zmíněno na konci článku) v následujícím díle, který už se co nevidět dostane do redakce :)

I k nějakému porovnání funkcionality opensource řešení se dostaneme.

Anonymní said...

Díky - už se netrpělivě těším!

Anonymní said...

Překvapilo mě "důležitá je podpora Business Rules, čili pravidel podnikání uložených vně procesu". To zamená, že pravidla v navrženém systému BPMS nebudou spravována? Bude nutný na jejich správu další nástroj?

Anonymní said...

Jako dlouholetý uživatel produktů ARIS (jen za údržbu ročně platíme pár set tisíc) a základního ERP SAP si připadám, že jsem v pohádce. Rub platforem open source již z naší firmy dobře známe, kromě linuxu, který dnes hojně využíváme, jsme už část produktů ms-office také převedli na tuto verzi. A víme, že to není zadarmo.

Přesto mi avizovaná funkcionalita celého BPMS řešení připadá až neskutečná - s našimi TOP produkty jsme se nezmohli ani na trochu funkční propojení na SAP (máme jen dílčí propojení na HR). O business rules, workflow řízené modely a dokonce BAM ve vazbě na modely si můžeme nechat jen zdát (PPM jsme odzkoušeli - ve skutečnosti je to jen jiná forma datového skladu).

Takže já osobně budu Vaši rubriku a řešení, které představíte, sledovat s napjatou pozorností.

Anonymní said...

Mluvíte mi z duše. Míra provázanosti mezi komerčními produkty není o nic vyšší, než zřejmě i mezi produkty open source. Asi by člověk musel koupit celou platformu na míru, aby to platilo.

Anonymní said...

Ano Business Rules jsou důležité. V jistých aspektech i zjednodušují výsledný vzhled samotného procesu.

Jelikož neexistuje jedno úplně univerzální opensource BPMS. Ukážeme si jak připojit do zvoleného opensource řešení jiný opensource BR engine. Více ve článku.

Anonymní said...

Tak samozřemě žádná Silver Bullet v oblasti BPMS patrně neexistuje. Vždy je nutné k danému řešení přídat další usilí.

Nicméně síla opensource řešení je díky vetší otevřenosti práve v integraci.

Obzvláště v SME sektoru, kde si vybíráte mezi nulou a nějakým řádem pomocí BPM je opensource řešení v poměru cena/výkon velice zajímavé!

Anonymní said...

Kdypak už bude pokračování? Už se nemůžu dočkat:)

Anonymní said...

Zatím si co celé nedokážu moc představit. Znám jen procesní modely a jsem velmi zvědavý, s jakým úsilím se je podaří překlopit do spustitelné podoby.

Anonymní said...

Velmi uvítám, pokud se v seriálu dočteme taky o omezeních, která BPEL má - že se zdaleka nehodí na všechno.

Anonymní said...

Osobne se povazuji za SOA skeptika v tuzemskych podminkach. IBM procesni server je v CR vzhledem k cene neprodejny, ovsem Sun implementace je v podstate nepouzitelna. Pokud je mi znamo, tak jeste nema ani stabilni verzi, nicmene i kdyz ji OFICIALNE mit bude, je prirozenou politikou Sun "free" nastroju pouzivat vyvojare produkcnich aplikaci jako svoje nedobrovolne testery, jako dan za "nulovou" porizovaci cenu technologii, a nadale uvolnovat nove verze s opravenymi bugy nicmene i novymi featurami, takze ve sve podstate nikdy stabilni verzi ani mit nebude. Nad openESB je bez neustalych restartu velmi obtizne cokoli vyvijet a testovat, natoz ji pak produkcne vyuzivat. Osobne bych se radsi modlil ve zlatou rybku v podobe nejakeho forku procesniho serveru v ramci napr. Apache software foundation. Neni komunita jako komunita.

MF
Senior Java developer

Anonymní said...

Anonyme, mýslím si, že nemáte pravdu co se týče nepoužitelnosti vývojových verzí openesb.

Ona obecně filozofie opensource je jinačí, tam defacto není support, tak ho ho známe z klasických placených aplikací. Podporována je většinou akorat aktuální vyvojová verze. Nicméně emprie ukazuje, že tento model funguje a velké firmy jako SUN, IBM jej masivně podporují.

Anonymní said...

:o)))) LOL
SWT/Eclipse, Apache Pluto, Geronimo (WAS-CE), OpenOffice, ... myslite napriklad tyto OSS technologie? Konkretne vyse uvedene podporuje IBM, ale to jen do takove miry, aby je mohlo vyuzit jako zakladni kameny svych NON-OSS aplikaci (Eclipse - vetsina nastroju Rational, Lotus Notes 8, SameTime 7+, Apache Pluto - WebSphere Portal Server, OpenOffice - vlastni balik pro Lotus collaborative suit) popripade aby umoznilo hladkou migraci na sve NON-OSS technologie (WAS-CE => WAS). Nicmene nemam IBM tuto politiku za zle, vysledkem je sice drahy, ale otestovany software. A co se openESB tyce, jak jste sam rekl, jedna se o development verzi, az vyjde stable, bude mit tato rozprava nejaky realnejsi rozmer. Zajimave ovsem je, ze tuto development verzi obsahuje jinak udajne stable balik referencnich Java EE implementaci - Glassfish - a bohuzel ani ten neni v produkcnim prostredi bezproblemovy ani pri pouziti zakladnich technologii jako jsou EJB. Splnuje sice specifikaci, ale tam konec koncu napr. o sprave pameti (memory leaky) nic neni ze?! Urcite se vydali dobrym smerem a urcite je komunita shopna spontanne tyto nedostatky resit. Ovsem s dynamikou, s jakou Sun uvolnuje nove verze je to passe. S trochou nadsazky je Glassfish vhodny pro produkcni server asi jako Fedora - beta na bete, kazdou chvili nove jadro a nikdy nevite, co to udela... to povazuji za ultima ratio.

--
MF

Anonymní said...

Steve Towers a Terry Schurter definujú BPM ako "prirodzený a komplexný manažérsky prístup k realizácii podnikania, vytvárajúci predpoklady pre vysoko efektívnu, agilnú, inovatívnu a prispôsobivú organizáciu, ktorá ďaleko presahuje možnosti dosiahnuteľné tradičným manažérskym prístupom".
Preto by ma skôr zaujímalo, ako viem tieto výhody BPM využiť v mojom podniku. Viem byť dostatočne agilný pri využití Open source? Čo všetko musím vykonať pri väčšej zmene procesov? Nie je pre mňa vtedy výhodnejšie použiť kompletnú vývojovú linku IBM? Ak je pre mňa pridrahá, ako ovplyvní moju metodiku BPM (v podstate celú správu BPM, t.j. governance), v rámci celého životného cyklu využitie Open source? Musím postupovať inak? Na čo je potrebné si dať pozor?

FJ

Anonymní said...

Rozbírat tady pro co a kde je výhodnější využít ucelené komerční řešení a kde je lepší to stavět na open source bázi, je nemožné. V každé firmě je už dávno zaveden určitý přístup a ten ani BPMS/SOA nezmění. Pokud nemáte doma vývojářský background, sotva budete lepit produkční řešení na openESB.

My hodně využíváme Intalio včetně placené podpory a musím konstatovat, že výsledek je stabilnější, než řada komerčních řešení (nebudu jmenovat, abych tu zase nevyvolal flameware).

A jestli jsem si dobře všimnul, tak seriál není ani tak pro vývojáře (i když mnozí i u nás na něj koukají jak na zázrak), ale pro analytiky a manažery, aby si vůbec dovedli představit, co něajký procesní server je a jak to technicky funguje.

Jinak autorům seriálu dávám zatím 1.

DelphyM said...

2MF->
":o)))) LOL
SWT/Eclipse, Apache Pluto, Geronimo (WAS-CE), OpenOffice, ... myslite napriklad tyto OSS technologie? Konkretne vyse uvedene podporuje IBM,..."


Je mozne jako neznalemu v oboru vysvetlit, jakym zpusobem podporuje IBM OpenOffice?
Az do ted jsem zil v blahovem domneni, ze to z 80% podporuje SUN a z 20% Novell.
Ale asi mi neco zasadniho uniklo, rikam nejsem znaly v oboru a ani nemam cas to sledovat.
Tak diky za objasneni.

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2008 BPS Business Process Services